Ecografia Doppler vascular
Ecografia Doppler vascular este o investigatie imagistica realizata cu ajutorul ultrasunetelor. Spre deosebire de ecografiile obisnuite tisulare, acest tip de ecografie foloseste efectul Doppler pentru a putea investiga sistemul vascular, arterial si venos.
Ecografia Doppler masoara directia si viteza celulelor sanguine pe masura ce acestea se deplaseaza prin vase. Miscarea celulelor sanguine determina o modificare a tonului undelor sonore reflectate (numit efect Doppler). Un computer colecteaza si prelucreaza sunetele si creeaza grafice sau imagini color care reprezinta fluxul de sange prin vasele de sange.
Ecografia Doppler poate fi utila atat pentru aprecierea riscului vascular al unui anumit pacient, cat si pentru diagnosticul unor anumite afectiuni.
Acest test este folosit pentru a putea pune diagnosticul bolii vasculare periferice, urmand ca informatiile legate de complexitatea leziunilor vasculare sa fie investigata prin alta procedura imagistica (Angio-CT, Angio-RMN, Angiografie) pentru a putea oferi pacientului un tratament individualizat.
Ce afectiuni pot fi diagnosticate?
O ecografie Doppler vascular poate ajuta la diagnosticarea multor afectiuni, inclusiv:
- Cheaguri de sange;
- Insuficienta venoasa;
- Defecte ale valvei cardiace si boli cardiace congenitale;
- O artera blocata (ocluzie arteriala);
- Scaderea circulatiei sangelui in picioare (boala arterei periferice);
- Artere bombate (anevrisme);
- Ingustarea unei artere, cum ar fi in gat (stenoza arterei carotide);
- Leziunile de perete vascular, cum ar fi depunerile de colesterol, ateromatoza, disectiile de perete vascular.